כך תצמצמו את הסיכון לצ’קים מזויפים

בעל עסק? כך תזהה בעצמך צ’ק מזויף

בעלי עסקים רבים חוששים לקבל צ’קים מלקוחות בשל הסיכון הכרוך בצ’ק חוזר. אחת הסיבות הנפוצות לצ’קים חוזרים הינה צ’ק מזויף/גנוב. אחראי תחום ביטחון צ’קים בחברת פי.סי.אס גלובל בע”מ, הפועלת בתחום הבטחת פרעון צ’קים ועומדת מאחורי מאות טרנזקיות (באמצעות צ’קים) ביום, מציע לבעלי עסקים מספר טיפים פשוטים וישימים לזיהוי צ’קים מזויפים.

ישנן כמה סיבות לחזרת צ’קים על ידי הבנק (א.כ.מ, מוגבל, ה.ב מעוקל, טכני ואחר). אחד התרחישים המסוכנים המוכרים לבעלי עסקים הינו קבלת צ’ק מזויף/גנוב מידי לקוח מתחזה. במקרה שכזה, לא ניתן לגבות חוב אבוד שכן לא ניתן לזהות את בעל הצ’ק או שבעל הצ’ק הוא בעצמו קורבן למעשה גניבה ו/או מרמה. אז מהם האמצעים העומדים לרשותך לצמצום הסיכון אצלך בעסק? 

מומלץ לשים לב לתעודת הזהות ולראות שיש הלימה או לפחות היגיון. כלומר לבדוק שמבנה תעודת הזהות מתאים לאדם שעומד מולכם. לדוגמה: לילידי שנות ה-70 הונפקו תעודות זהות המתחילות בקידומת 02. אם מגיע לחנות בחור צעיר, בתחילת שנות ה-20 לחייו והוא מציג תעודת זהות שעל פניה נראית תקינה אך המספר הסידורי מתחיל ב-02, צריכה להידלק נורה אדומה. דוגמה נוספת: צירוף המתחיל ב-01 ניתן לעולים חדשים (עד אמצע שנות ה-80). גם כאן צריכה להידלק נורה אדומה ברגע שאדם צעיר יחסית מציג תעודת זהות שמתחילה בצירוף 01. כמו כן, אם אותו אדם אינו בעל חזות של עולה חדש, אם הוא מדבר עברית על בוריה כיליד הארץ ומתנהג כישראלי ולא כמי שעלה לארץ במהלך חייו, יש מקום לחשד.

כשלקוח מבקש לשלם באמצעות צ’קים, בקשו תעודה מזהה. מומלץ לבצע הזיהוי אך ורק על פי תעודת זהות, דרכון או רישיון נהיגה ולא באמצעות תעודות אחרות כגון תעודת סטודנט וכיו”ב. כמו כן, מומלץ שלא להסתפק בצילום של תעודת זהות של בעל הצ’ק לצורך זיהוי אלא לדרוש לראות רישיון (בתוקף) או תעודת זהות מקורית. כמובן שיש לבדוק הלימה בין הפרטים המופיעים על פני הצ’ק לבין אלו המופיעים בתעודה המזהה. בכל מקרה, גם אם אתם נאלצים להסתפק בצילום רישיון או ת”ז, אל תקבלו תמונות שהועברו ב-  WhatsApp במייל שכן קיימות כיום אופציות לשינוי נתוני תמונה.

אם הפרטים המופיעים על גבי הצ’ק אינם תואמים את הנתונים המופיעים בתעודת הזהות או ברישיון הנהיגה, בקשו מבעל הצ’ק שיציג בפניכם פרטים נוספים המציגים את פרטי החשבון (למשל כרטיס אשראי). ודאו שקיימת הלימה בין פרטי חשבון הבנק על גבי כרטיס האשראי לאלו המופיעים על פני הצ’ק.

ניתן לעשות שימוש בתאריך הנפקת הפנקס. תאריך זה מופיע בצד השמאלי של הצ’ק, מתחת לשורת הסכום (בדיוק מתחת לתו/אייקון ₪.) לדוגמה אם מגיע לעסק לקוח צעיר יחסית עם פנקס צ’קים ישן, זה אמור להידלק מנורה אדומה.

מומלץ לוודא כי הלקוח ממלא את הצ’ק מולכם ולא מגיע עם צ’ק מוכן מבעוד מועד. הסיבה לכך היא שצ’קים גנובים עשויים להכיל כבר נתונים שנועדו לעסקאות אחרות. ברגע שהלקוח מוציא פנקס צ’קים ומתחיל למלא מולכם צ’ק חדש, יורד הסיכוי שעומד מולכם אדם שגנב צ’ק או מי שקיבל צ’ק גנוב.


 חשוב מאוד לוודא כי הצ’ק עצמו שלם ותקין (לא מקופל, מלוכלך ונראה כאילו עבר כברת דרך).


חשוב לבדוק פרטי בנק בבנק ישראל (כפי שמופיע על גבי הצ’ק) לראות שהחשבון אינו מוגבל. כל אדם בעל גישה לאינטרנט יכול לבצע בדיקת חשבון באתר בנק ישראל. 

באם קיים הבדל בולט לעין בין הכיתוב בחתימה של בעל הצ’ק לבין הכיתוב בפרטי הצ’ק (בשורת סכום, לפקודת וכיו”ב) זו נורה אודמה.  
יש לוודא התאמת כתובת בין ת.ז או רישיון נהיגה לבין הכתובת על פני הצ’ק. 

יש לוודא שהטלפון שמופיע על פני הצ’ק הינו שלם ותקין וכי הוא תואם למספר הטלפון הנוכחי של בעל הצ’ק (אם יש חשד, מומלץ פשוט לחייג לשם).

אנשים שמבצעים או מנסים לבצע עבירות, בין היתר באמצעות גניבת צ’קים ורכישת טובין באמצעות צ’קים גנובים, מסתמכים על כך שמי שעומד מולם אינו חושד כלל או שאין לו את הכלים לבדוק ולאמת נתונים. ברגע שתסגלו לעצמכם הרגל של בדיקות ובירורים מקיפים במעמד קבלת הצ’ק ולא תחששו להסביר ללקוח מולכם כי אתם פועלים על מנת למזער סיכונים ולוודא כי הצ’ק תקין ובר פרעון, הסיכוי שינסו “לעקוץ” אתכם יקטן פלאים כי אותו עבריין מועד יבין שהוא זה שעלול להסתכן. 

נציג שלנו ישמח ליצור קשר לפרטים והצעת מחיר

מלאו פרטיכם וניצור קשר בהקדם:

Articles

מאמרים נוספים לעיונכם:

Call Now Button